Dragii mei, îmi propun să fiu transparentă în activitatea mea ca deputat de Constanța, așa că de azi înainte voi ține un jurnal al activității mele în comisiile din care fac parte, în ședințele de plen și în teritoriu.

Astăzi, a avut loc prima ședință pe anul acesta, în Comisia de Muncă și Protecție Socială al cărei membru sunt. Pe ordinea de zi s-au aflat câteva proiecte legislative care au trecut deja prin Senat, fără amendamente, și pentru care Camera Deputaților este for decizional.

Este vorba despre OUG nr.10/2020 pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și care face referire la adăugarea personalului minier care a lucrat înainte de 01 aprilie 2001, ca personal încadrat în stagiu de cotizare în condiții speciale de muncă.

OUG nr.84/2020 pentru stabilirea unor noi măsuri necesare (reglementate de UE) în vederea implementării Programului operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate – POAD, din perspectiva operațiunilor de distribuire a ajutoarelor alimentare și a produselor de igienă către destinatarii finali (membrii familiilor și persoanele singure cărora li se acordă un venit minim garantat, ca ajutor social; familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei și persoanele aflate vremelnic în situații critice/de vulnerabilitate), dar și asistență tehnică către MFE care implementează proiectul.

OUG nr.133/2020 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de elevi cei mai defavorizaţi care beneficiază de sprijin educaţional pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional acordate din fonduri externe nerambursabile precum şi unele măsuri de distribuire a acestora, în contextul pandemiei de Covid-19.

Aceste Ordonanțe produc deja efecte de mai bine de șase luni și au fost trimise spre aprobare Parlamentului, conform procedurii. Votul meu în Comisie a fost DA.

Tot pe ordinea de zi de astăzi, am avut spre dezbatere, și două propuneri legislative privind majorarea cu 20% a salariului de bază brut pentru personalului din Biblioteca Națională a României, din Biblioteca Academiei Române și din Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier. Ambele proiecte de lege, inițiate de parlamentarii PSD și ALDE, sunt reîntoarse în procedura parlamentară deoarece fuseseră declarate neconstituțională în ansamblul lor. Cum anul acesta este unul al reformelor și al eficienței bugetare necesare redresării economice, nu al măsurilor populiste, am votat împotriva avizării celor două propuneri.

Pentru că nu am apucat să vă dau lămuriri despre ce activități am avut de la începutul anului până acum, amintesc aici, pe scurt, câteva din proiectele la care am lucrat alături de colegii mei.

  • Realizarea șoselei de centură a localității Lumina, parte din modernizarea traseului între A4 și stațiunile din nordul litoralului;
  • Realizarea unui legăturii rutiere între Constanța și Tulcea via Aeroportul M. Kogălniceanu;
  • Realizarea proiectului de reabilitare a infrastructurii existente și adaptarea ei la circulația unor garnituri de metrou de suprafață pe ecartament de cale ferată, în zona metropolitană Constanța.

Am propus aceste proiecte spre aprobare Guvernului României, pentru a fi incluse în exercițiul bugetar de anul acesta.

Vă mulțumesc tuturor celor care ați avut răbdarea să citiți până la final și promit să revin cu alte detalii legate de proiectele la care lucrăm, în postări viitoare.