Bugetul, canabisul și schitul de pe Muntele Athos
Săptămâna aceasta aproape toate discuțiile s-au concentrat pe proiectului de buget. Să o luăm pe rând:
👉 Luni, pe lângă dezbaterile din plen asupra amendamentelor depuse de parlamentarii la proiectul de buget pe anul 2021, am participat și la întâlnirea organizată de Renew Europe la care au fost prezenți membri ai parlamentelor naționale aparținând unor partide politice membre Renew.
Întâlnirea online a debutat cu prezentarea Programului de Redresare și Reziliență (PNRR) adoptat la nivel european. Printre artizanii acestui program menit să contribuie la refacerea economiei europene afectată de pandemia de Covid-19 se regăsește și colegul meu Dragoș Pîslaru, europarlamentar USRPLUS, raportor din partea Parlamentului European pentru Programul de Redresare și Reziliență.
România este unul dintre statele membre care deja a prezentat modul în care fondurile vor fi utilizate. Peste 30 de miliarde de euro vor fi alocate investițiilor în infrastructură, sănătate, educație și mediul de afaceri.
👉 Marți, ședințe de comisii asupra bugetului și conferința despre proprietățile canabisului utilizat în scop medical. Proiectul de lege este depus de ceva timp în Parlament și se referă la legiferarea, sub strictă supraveghere, a cultivarea plantelor de canabis în condițiile în care prelucrarea acestora se face doar pentru utilizarea în scop medical . Până în prezent, cercetările au indicat canabinoizii, constituenții activi din plantă, ca având următoarele acțiuni utile în cazurile de cancer: anti-proliferativ, reducerea invazivității, promovarea morții celulelor canceroase, reducerea angiogenezei, reducerea metastazelor.
👉 Miercuri votul în plen.
✅ O măsură importantă la care am votat pentru a fost legea care a aprobat Ordonanţă de Urgenţă privind desfăşurarea pe perioada stării de alertă a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul instituţiilor şi a autorităţilor publice. Ca urmare, pentru posturile respective nu se vor mai putea face numiri directe, ci se vor organiza concursuri.
❌ Printre proiectele legislative de pe ordinea de zi s-a aflat și aprobarea normelor de aplicare ale unei legi adoptate anul trecut prin care crește ajutorului de stat pentru schitul Prodromu de pe muntele Athos, de la 250.000 de euro la 960.000. Eu am votat împotrivă pentru că legea era anti-bun simț, mai ales în condițiile unui buget de austeritate. Banii respectivi pot fi mult mai bine utilizați. De exemplu, cu ei se poate construi o creșă. Proiectul a trecut de votul majorității, astfel încât banii se duc până la urmă în conturile schitului.
👉 Joi discuții pe buget în Comisia de muncă, cu circul de rigoare din partea parlamentarilor PSD hotărâți să iasă în față cu propuneri populiste. De ce nu am acceptăm, măcar în principiu, să discutăm amendamentele PSD?
Pentru că nu ai ce să discuți cu cineva care a adus economia românească în pragul prăpastiei. Situația economică de acum este rodul gândirii economice a lui Vâlcov, cel care-și ascundea lingouri de aur prin cavouri, a lui Tudose, cel care nu are cont în bancă și a lui Teodorovici, care rămas fără job, nu a fost angajat de nimeni din mediul privat de câtă economie știe. PSD-ul nu știe nimic decât să mituiască electoratul pentru a putea fi lăsat în pace să devalizeze, liniștit, economia românească, o combinație între haiducie economică și contabilitate creativă. Au vândut gogorița ”creșterii economice prin stimularea consumului” și singurele lucruri reușite au fost că au crescut deficitul balanței comerciale prin stimularea importurilor și, ca o consecință, au realizat creștere economică pentru alte țări.
👉 Vineri, audiențe online, în teritoriu.
Ca o concluzie a dezbaterilor de săptămâna aceasta privind proiectul de buget care sper că va fi adoptat miercurea viitoare în plenul reunit al Parlamentului, pot spune că la finele unui an dificil dominat de criză sanitară și implicit de cea economică, avem ca rezultat un buget responsabil în care prioritare sunt investițiile menite să repornească motorul economiei. Echipele de la fiecare minister au lucrat zi și noapte în ultima lună, tocmai ca să pună cap la cap un buget pentru dezvoltare, folosind fiecare resursă care este la dispoziție.
Anul acesta nu mai e loc de populisme și pomeni electorale, nici de finanțări cu dedicație ca pe vremea PSD, pentru satisfacerea orgoliilor politice ale unor baroni locali.
Câteva idei pe scurt:
🔹 Peste 90% din bugetul ministerului condus de Claudiu Năsui va merge către schemele de ajutor de stat și de despăgubire prin IMM Recover și pentru despăgubirea HORECA.
Pentru cei din urmă sunt alocați 1 miliard de lei credit bugetar și 2,5 miliarde de lei credite de angajament, astfel încât toți cei care au fost închiși și au avut pierderi vor putea beneficia de fonduri din momentul în care aplică. Deci nu mai funcționează principiul primul venit primul servit ca până acum.
🔸 La Sănătate, pentru vaccinuri și operaționalizarea și funcționarea centrelor de vaccinare avem prevăzute sumele de 1,4 miliarde de lei credite bugetare și 2,18 miliarde de lei credite de angajament.
Din acestea 900 de milioane de lei credite bugetare și 1,68 miliarde de lei credite de angajament pentru achiziția de vaccinuri, 500 de milioane de lei pentru operaționalizarea și funcționarea centrelor de vaccinare din care 300 de milioane transferuri din bugetul Ministerului Sănătății către Casa Națională de Asigurări de Sănătate și 200 de milioane de lei către administrațiile publice locale.
🔹 Avem alocați 400 de milioane de lei din bugetul de anul acesta pentru finanțarea asistenței medicale desfășurate în cabinetele medicale din unitățile de învățământ.
🔸 50 de milioane de euro din fonduri europene, sunt alocați pentru creșterea siguranței pacienților în structuri spitalicești publice care utilizează fluide medicale. Ghidul este deja lansat în dezbatere publică.
Numai în ultima săptămâna s-au semnat contracte prin MIPE pentru 3 spitale pentru îmbunătățirea siguranței pacienților și personalului medical din spitalele publice:
✅ Spitalului Clinic de Urgență Sf. Ioan, București” va beneficia de 43.9 milioane de lei finanțare,
✅ Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei din Constanţa, 36 milioane lei,
✅ Spitalul Municipal de Urgență Roman – 8,6 milioane lei
🔹 Proiectul de buget alocă, în total, 14,1 miliarde de lei pentru Transporturi și Infrastructură în anul acesta. O creștere de aproape 10% față de execuția din 2020.
🔸 Pentru investițiile din fonduri europene, avem alocate aproape 8 miliarde de lei, ceea ce este un record absolut al ultimului deceniu și o creștere de mai mult de 30% față de 2020.
✅ Facem căi ferate, autostrăzi, linii de metrou, infrastructură portuară și aeroportuară din fonduri europene!
A fost acordată o atenție deosebită domeniului feroviar în acest an. Avem cea mai mare alocare din ultimii 10 ani pentru întreținerea infrastructurii feroviare: 1,4 miliarde de lei, adică o creștere de 16,53%.
De asemenea, avem creșteri de 60% la alocarea pentru reparații curente ale infrastructurii feroviare.
🔹 A fost crescută și suma alocată întreținerii infrastructurii rutiere! Cu 10% față de execuția preliminată din 2020, adică până la 617 milioane lei.
Comments